titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / A hackerek motivációi

A hackerek motivációi

  • A hackerek jelentős része nem anyagi érdekből vagy valamilyen politikai meggyőződésből, hanem egyszerűen az izgalom miatt töri fel mások gépeit - derül ki egy a napokban nyilvános- ságra hozott felmérésből. A Thycotic kutatásában 127 önmagát hackernek valló személyt kérdezett meg egy a hónap elején megrendezésre került biztonsági konferencián, majd összesítette válaszaikat.

    Az eredmények szerint a hackerek 51 százaléka kizárólag a mások rendszereibe történő behatolás és a lebukás kockázata által jelentett felfokozott idegállapot miatt követik el a legtöbb jogrendszerben bűncselekménynek számító tetteiket. Ezzel szemben 29 százalékukat valamilyen társadalmi vagy morális megfontolás motiválja a betörésre, 19 százalékuk pedig egyszerű megélhetésként tekintenek a hackerkedésre. A maradék 1 százalék azt gondolja híressé válhat tevékenysége által, és ezért csinálja azt.

    Ennél sokkal nagyobb egyetértés mutatkozott ugyanakkor a hackerek között abban, hogy miként ítélik meg saját cselekedeteik veszélyességét maguk számára. 86 százalékuk szerint ugyanis gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy lebukjanak, és csak 14 százalékuk fél attól, hogy egyszer csak rendőrök kopogtatnak - vagy rontanak be - majd ajtajukon tevékenységük miatt.

    Hasonlóan egy véleményen voltak a megkérdezettek abban is, hogy maguk mennyire vannak kitéve más hackereknek. 88 százalékuk szerint ugyanis az ő adataikat is megszerezhetik és felhasználhatják esetlegesen más hackerek is, és csak alig 12 százalékuk érzi magát szinte teljes biztonságban és sebezhetetlennek társaival szemben.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala