titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Hat perc alatt törhetők a Windows-jelszavak

Hat perc alatt törhetők a Windows-jelszavak

  • A gyengébb titkosítást alkalmazó Windows-hálózatok jelszavai percek, az erősebbet használóaké néhány óra alatt feltörhetők egy a napokban Norvégiában, egy hackerkonfe- rencián bemutatott számítógép segítségével. A rémisztő a történetben: a szóban forgó gép kutyaközönséges, bárki által megvásárolható hagyományos PC-alkatrészekből került összeállításra - csak éppen többet tartalmaz azokból, mint egy átlagos konfiguráció.

    A kódtörő masinában ugyanis nem kevesebb, mint 25 darab videókártya került elhelyezésre és összekötésre egymással. A mai grafikus chipek ugyanis rendkívül sok - jellemzően többszáz - alapvetően egyszerű, de a kódok feltöréséhez éppen elegendő művelet elvégzések alkalmas feldolgozó egységet foglalnak magukban, amiket egymással összekötve egy rendkívüli törőkapacitással rendelkező géphez lehet jutni.Utóbbi másodpercenként többszázmilliárd potenciális jelszót tud egyezésre megvizsgálni, aminek köszönhetően mindössze percek ill. órák leforgása alatt tudja azokat a kódokat is megtörni, amiket többek között a Windows hálózatok használnak napjainkban. A Microsoft operációs rendszer-családjának legrégebbi
    még támogatott változata, a Windows XP által használt titkosítás megfejtéséhez például alig
    6 percre van szüksége, de a kizárólag újabb Windows-okból összeállított hálózatokon utazó, erősebb titkosítással kódolt jelszavak megtörésével is legkésőbb 5.5 órán belül végez.

    Ugyanakkor a módszer illetve a gép nem csak a Windows-ok azonosítóinak feltörésére,
    de például online szolgáltatásokban történő behatoláshoz is használható olyan esetekben, amikor sikerül a felhasználó jelszavának ún. hashelt változatát megszerezni. Csak utóbbi megszerzését eddig általában nem tekintették biztonsági szempontból súlyos incidensnek a megfejtés problémája miatt - a bemutatott gép azonban bizonyíték arra, hogy ez nincs így.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala