titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Lehallgathatatlan adatcsere

Lehallgathatatlan adatcsere

  • A Google a hét elején letölthetővé tette egy olyan bővítmény forráskódját, ami kvázi lehallgathatatlan, titkosított adatcserét tesz lehetővé a webfelhasználók között. Az End-to-End plugin a cég Chrome böngészőjébe épülve biztosít ún. végponttól végpontig terjedő kódolást, aminek lényege, hogy az adatok titkosítatlan formája a feladó gépéről történő elküldés után csak a címzett gépén állítható újra elő.

    Mindehhez a bővítmény a keresőóriás Gmail szolgáltatását használja fel, ami azonban szintén nem lesz képes az adatok nyers formájának visszafejtésére. A levelek ugyanis csak a hordozó médiumot képezik, de maga a küldött információ titkosítása már a feladó gépén megtörténik,
    és az emailekbe már csak a kódolt formában kerül bele. A dekódolást ezt követően már csak
    a címzett tudja elvégezni, miután letöltötte gépére az emailben továbbított adatokat.

    A Google a bővítménynek egyelőre kizárólag a forráskódját tette közzé, azért, hogy azt első körben csak szakemberek és biztonsági szakértők vizsgálják. A szoftverben esetlegesen azonosításra kerülő hibákért a cég éppen úgy pénzt fizet a felfedezőknek, mint teszi azt számos másik, működése szempontjából kritikus programja és szolgáltatása esetében is.

    Ha már megfelelően biztonságosnak ítéli, a Google a bővítményt közvetlenül telepíthető formában is fel fogja venni Chrome Store áruházába, ahonnan így már a hétköznapi felhasználók is letölthetik majd.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala