titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Minden tizedik bankkártya PIN-kódja 1-2-3-4

Minden tizedik bankkártya PIN-kódja 1-2-3-4

  • A biztonság a helyes kódválasztásnál kezdődik, és ezen nem segít, hogy nagyjából minden tizedik ember az 1-2-3-4 számsort választja bankkkártyája PIN-kódjának.

    Körülbelül minden tizedik ember, aki bankkártyája PIN-kódjának megváltoztatását választja, mert nem bízik a bank által küldött számsorban, az 1-2-3-4 kombinációt választja – derült ki az amerikai Data Genetics elemzéséből. Százból hatan az 1-1-1-1 számsorra bízzák pénzüket, míg ketten a 0-0-0-0 biztonsági kódot használják. A toplista első négy helyezettje adja a teljes bankkártya állomány közel 20 százalékának belépési kódját.

    A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a Data Genetics szervezet. A kutatás rámutatott, hogy habár összesen 10.000 lehetséges számkombinációból választhatnak az ügyfelek, az emberek megközelítőleg 10 százaléka mégis a lehető legegysze- rűbb 1-2-3-4 számsorral védi pénzét. Az első húsz legnépszerűbb kód között megtalálhatók
    az egyes számjegyek négyes ismétléséből fakadó PIN-ek éppen úgy, mint az ismétlődő, két tagból álló kapcsolatok. A legkevésbé népszerű PIN-kód a 8068, ezt tízezer kártyahasználóból alig 8-an választják.

  • Pin-kód gyakoriság

    Habár a toplistáról leszorultak, sokan választják PIN-kódnak születési adataik kombinációját. Népszerű a születési évszem kódként megadása. "Ha a 19-cel kezdődő kódsorokat egybe számítanák, akkor az az ötödik legnépszerűbb kódcsoportot adná. Ez egyértelműen utal a születési évek PIN-kódként történő felhasználására, ami szintén biztonsági kockázatot jelent bankszámlánk tartalmára nézve" – ismerteti a kutatás egyik érdekes megállapítását Kárpáti Balázs, a Brink's Magyarország vezérigazgatója. Amennyiben mégis ezt a kódot választanánk, érdemes a kártyákat külön helyen tárolni azoktól az igazolványoktól, amelyeken a születési adataink is megtalálhatók, teszi hozzá.

  • Amennyiben a négyjegyű kódok ennyire sérülékenyek, miért nem emelik a PIN-kódokat hat vagy nyolc számjegy hosszúra? A szakértők szerint nincs rá szükség, mivel így is tízezer a négyhez az esély, hogy egy adott bankkártyát a legnépszerűbb kódok egyike védi. "Az ATM-ek többsége három sikertelen kísérlet után zárolja a kártyákat, így szintén nagyon kicsi az esély, hogy találgatással hozzáférjenek bankszámlánkhoz a lopott vagy elvesztett kártya segítségével" – mondja Kárpáti Balázs.

    Az ügyfelek kártyáinak ellopásánál és a PIN-kódok találgatásánál ráadásul sokkal kifizetőbbnek találják a csalók a kártyák adatainak ellopását, vagy az ATM-készülékek megbabrálását. "Ezért is fordítanak az ATM-üzemeltető cégek és a pénzintézetek nagyobb figyelmet a készülékek és környezetük biztonsági szintjének emelésére" – teszi hozzá a vezérigazgató. Ilyen biztonsági intézkedés például a pénzkiadó automaták környékének kamerás megfigyelése, a működés valós idejű monitoringja, illetve a berendezések sűrű személyes ellenőrzése.

    Jó tanács, hogy mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat mindig nézzük meg
    az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, keressünk másik automatát. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk.

  • Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártya- olvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni.
    Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, szintén inkább válasszunk másik ATM-et. Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala