titkosítás, kódolás
rejtjelező / Hash ismertető

Hash ismertető

  • lenyomatkészítő (vagy más néven: hash) függvények tetszőleges méretű bemenetből adott méretű kivonatot képeznek úgy, hogy magából a kivonatból a gyakorlatban ne lehessen következtetni a kiindulási adatra, illetve nagyon nehéz legyen olyan másik adatsort készíteni, aminek ugyanaz lesz a kivonata. A lenyomatkészítő függvényeket több kriptográfiai protokoll is felhasználja, alapvető szerepe van például az üzenet sértetlenségét bizonyító eljárásokban, de használják eredetség ellenőrzésre is.

    Elméletileg fennáll annak a veszélye, hogy valaki módszert talál arra, hogy a fenti tulajdon- ságokkal rendelkező lenyomatkészítő függvényeket kijátsza. Az elméleti lehetőségek ellenére úgy tűnik, hogy a gyakorlatban könnyebb erős hash függvényt készíteni, mint erős rejtjel algoritmust. Az elterjedt hash függvények (SHA-1, SHA-256) gyakorlatilag kellő erősségűnek tekinthetőek ahhoz, hogy ne azok képezzék a gyenge láncszemet egy kriptográfiai rendszerben.

    MD5 (Message Digest 5)

    Az MD5 egy 128 bites, egyirányú kódolási algoritmus. Az RFC 1321-es internet szabvány- ban foglaltak szerint használják internetes adatok titkosítására. Az MD5-kódolást biztonsági alkalmazások széles skálája használja adatellenőrzésre, például fájlok eredetiségének (sértetlenségének) vizsgálatára.

    Az MD5-kódolást az RSA algoritmus megalkotóinak egyike, Ronald L. Rivest professzor fejlesztette ki 1991-ben az elavult MD4 lecserélésre. 1996-ban felfedeztek egy nem súlyos hibát az MD5 kódjában. Adatbiztonsági szakemberek ennek hallatán más hashelési algorit- musok használatát (pl. az SHA-1) javasolták az MD5-tel szemben. 2004-ben további biztonsági rések láttak napvilágot, ami még inkább megkérdőjelezte az MD5 használatának megbízhatóságát.

Speciális
ajánlataink

Ha szeretnéd internet kap- csolat nélkül is rejtjelezni szöveget, akkor letöltheted
a számítógépedre:

Rejtjelező v2.2 letöltése

A fájl mérete 13,7 MB és
csak Windows operácios rendszeren futtatható.

Az évek alatt több mint
51 000 (!) alkalommal
töltötték le a szoftvert.

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala