titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / A feltörhetetlen kvantumkulcs

A feltörhetetlen kvantumkulcs

  • Tudósok több mint egy évszázada (1917 óta) gondolják, hogy a „tökéletes titkosítás” az üzenetet titkosító kulcs – magán az üzeneten alapuló – minden egyes alkalommal történő megváltoztatása.

    Számítástudományi (főként biztonsági) szakemberek tartanak a kvantumszámítógépek megjelenésétől, mert még a legbonyolultabb mai titkosítás is könnyen dekódolható velük. Ha ez megtörténik, például a bankok, a kormányzati ügynökségek és a kommunikációs szolgáltatók óriási bajba kerülhetnek.

    Egyértelmű, hogy a problémára minél előbb megoldást kell találni.

    kvantumtitkosítás

    A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudomány és Technológia Egyetem kutatói decemberben jelentették be: létrehozták a világ első feltörhetetlen biztonsági rendszerét, amelyet még kvantumszámítógépekkel sem lehetne meghackelni.

    Az új kvantumkulccsal viszont akár végtelen ideig várhat...

  • Az Andrea Fratalocchi által vezetett tudóscsoport pontosan az évszázados célt valósította meg az elküldött adatokon alapuló, azokból feltörhetetlen egyszeri kulcsot generáló chip fejlesztésével.

    A digitális információt először fényként tárolják, majd speciális szilíciumchipbe kerül. Ez a chip a fényt meghajlító és megtörő, az információt pedig hatékonyan összezavaró komplex szerkezeteket tartalmaz.

    A fejlesztők szerint nagyjából ugyanarról van szó, mint amikor valakihez úgy beszélünk, hogy közben húrokkal összekötött két papírpoharat használunk. Ha a poharakat összelapítjuk, összepréseljük, akkor „elfedik”, partnerünk pedig nem hallja a hangot. Viszont ahhoz, hogy a hanggal senki ne éljen vissza, ne támadhassa meg sikeresen, a poharakat minden alkalommal másként kell összepréselni.

    Az új technika teljes mértékben feltörhetetlen – állítják a szerzők, és hangsúlyozzák: a magánadatok (privacy) tökéletes védelmével technológiájuk abszolút jövőbiztos.

    A kvantumszámítógépek azért jelentenek majd óriási fejlődést, mert a kvantumbitek (qubitek) nemcsak egy vagy zéró, hanem többféle állapotban létezhetnek (kvantum szuperpozíció), amivel a számítási kapacitás exponenciálisan nő. A qubitek a bináris logikán szintén túlmutató apró részecskékből, például foszforatomokból állnak. Könnyen elképzelhető, mi történhet, ha mindezek a kapacitások rosszindulatú hackerek kezébe kerülnek. Például egy támadó eltulajdonított magánüzenetet tárol, amit ugyan nem tud megfejteni, de csak a titkosítást feloldó technológiát kell kivárnia.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala