titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Az NSA feltörte a legnépszerűbb titkosítást

Az NSA feltörte a legnépszerűbb titkosítást

 • Az amerikai és a brit hírszerzés feltörte az internetes szolgáltatások titkosítására használt
  SSL-technológiát, ezzel hozzáférhetnek biztonságosnak hitt emailezésekhez, egészségügyi adatokhoz vagy éppen banki számlákhoz – legalábbis ez szerepel az NSA-ügyet kirobbantó Edward Snowden legújabb dokumentumaiban, amelyeket egyszerre publikált a Guardian,
  a New York Times és a ProPublica.

  Ezt a titkosítást használják a legnagyobb weboldalak is, például a Google, a Facebook vagy a Yahoo. Az NSA egy évben 250 millió dollárt költött a titkosítást megfejtő, Bullrun kódnevű titkos programra. A brit támogatóprogramot Edgehill kódnévvel illették.

  Az NSA hatékony szuperszámítógépeket épített a titkosítás feltörésére, és együttműködött közelebbről meg nem nevezett cégekkel is, akik biztonsági réseket építettek a szoftvereikbe: ezekkel a titkosítás, belépők megkerülésével nézhették meg a számukra érdekes adatokat a titkosszolgálatok, még akár azelőtt hogy a titkosított adatok átutaztak volna az interneten.

  A szuperszámítógépek mellett technikai trükköket, bírósági határozatokat, titkos megállapodásokat is felhasználtak, hogy semmissé tegyék a mindennapi kommunikációt védő protokollt. Az USA 2000-ben indította el a programot, miután nem sikerült hátsó kapukat építeniük a titkosítórendszerekbe.

  A következő évtizedben az NSA kódtörő számítógépeket alkalmazott, és kerülőutakat építtetett programjaiba az említett cégekkel, de az is előfordult, hogy betörtek rendszerekbe, hogy már a titkosítás alatt elkapják az üzeneteket. Befolyásukat arra is felhasználták, hogy gyengítsék a fejlesztők által használt titkosításokat.

  Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Ha szeretnéd internet kap- csolat nélkül is rejtjelezni szöveget, akkor letöltheted
a számítógépedre:

Rejtjelező v2.2 letöltése

A fájl mérete 13,7 MB és
csak Windows operácios rendszeren futtatható.

Az évek alatt több mint
51 000 (!) alkalommal
töltötték le a szoftvert.

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala