titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Hatástalanná válhatnak a titkosítások

Hatástalanná válhatnak a titkosítások

  • Azok a felhasználók ill. vállalatok, akik a titkosítást olyan adatok védelmére szánják amik még egy fél évtized múlva is értékesek és rejtendők maradnak jobban teszik ha mostantól kerülik azokat a szoftverek és megoldásokat, amik a mindmáig legismertebb és legelterjedtebb titkos- ítási módszert, az RSA-t, illetve annak egy másik társát, a Diffie-Hellman-t, valamint ezek derivált változatait használják. Matematikusok szerint ugyanis az utóbbiakkal kódolt adatok néhány éven belül törhető válhatnak - ezáltal teljesen hatástalanná téve a szóban forgó titkosítási módszereket az információrejtés és -hitelesítés céljaira.

    "Arra a következtetésre jutottunk, hogy bár csekély, de határozott esély van arra, hogy az RSA és a klasszikus Diffie-Hellman négy-öt éven belül használhatatlanná váljon titkosítási célokra", közölte Alex Stamos, az Artemis nevű információbiztonsági cég munkatársa a napok- ban megrendezett Las Vegas-i Black Hat konferencián tartott előadásában. Ennek bekövetke- zése jelenleg katasztrofális következményekkel járna, hiszen egyik napról a másikra nem csak bárki számára megfejthetővé válnának titkos információk, de kijátszhatóvá válna számtalan weboldal, protokoll és szolgáltatás is, amik biztonságos működését jelenleg a szóban forgó eljárások segítségével garantálják.

    Jelenleg mindezek biztonságát egy olyan matematikai módszer ill. model garantálja, amelyben az egyik oldalon elkódolt (titkosított) adatok megfejtésére gyorsan a másik oldalon csak akkor van mód, ha az ismeri egy bizonyos kulcspár adott tagját - ennek hiányában azonban az információk megfejtése gyakorlatilag lehetetlen, illetve évszázadokig, - ezredekig vagy - milliókig tartana. Stamos állítása szerint azonban néhány éven belül olyan áttörés érkezhet el
    a matematikai és számítási módszerekben, amik ennél sokkal rövidebb időre csökkentik le a megfejtéshez szükség kulcspár megtalálásának ill. előállításának időtartamát - ezáltal annak ismerete hiányában is dekódolhatóvá téve a titkosított adathalmazokat, ill. hitelesnek tűnő kódolás előállítását is lehetővé téve.

  • Ha ez valóban lehetségessé válna az katasztrófához vezetne, hiszen egyben azt is jelentené, hogy hackerek például hiteles banki oldalnak állíthatnák be saját weboldalaikat, hivatalos Windows-frissítésnek álcázhatnánk valójában rosszindulatú ill. trójai programokat, és szer- verekre törhetnének be azok távoli elérést ill. adminisztrációt lehetővé tevő szolgáltatásain keresztül.

    Stamos elmondása szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy ha valóban sikerülne az említett matematikai áttörést elérni, akkor a szóban forgó titkosítás módszerek nem lassan és fokozatosan, hanem egyik napról a másikra válnának elavulttá és hatástalanná. "A módszer például egy titkosítási levelezőlistán történő közzétételét követő egy-két napon belül már gyakorlati implementációk is kidolgozásra kerülhetnek", figyelmeztet a szakember.

    Azok a felhasználók ill. vállalatok, akik a titkosítást olyan adatok védelmére szánják amik még egy fél évtized múlva is értékesek és rejtendők maradnak jobban teszik ha mostantól kerülik

    A problémára a megoldást az ún. elliptikus görbékre épülő kriptográfiai módszerekre (ECC) történő áttérés jelentheti, amik - legalábbis egyelőre - jóval nehezebben kijátszható ill. meg- fejthető matematikai modellekre és összefüggésekre épülnek. Ugyanakkor ezek alkalmazása nem csak, hogy a már korábban kidolgozott rendszerekben ritka, de még az újonnan megjelenő megoldásokban is alig fordul elő, hogy ezekre építenek.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala