titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Internetesítik a Morse-kódszótárat

Internetesítik a Morse-kódszótárat

  • A digitális kor és az Internet semmit sem hagy értintetlenül, és a változások szele az olyan régóta használt és egyszerű dolgokat sem hagyja érintetlenül, mint például az idén 160 éve megalkotott Morse-kód. Jövő hónaptól ugyanis hivatalosan is egy újabb elemmel egészül ki az egykor az üzenetközlés leggyorsabb módszerének alapját képező jelkészlet: az e-mail címekből ismerős "@" jellel.

    Samuel Morse"Úgy tudjuk, ez az első változás a kódban az elmúlt 60 évben. De szükség van rá", mondta Gary Fowlie, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) szóvivője a New York Times riporterének. Az új jel hivatalosan május 3-án lép majd életbe, leváltva a speciális karakter helyettesítésére használt korábbi megkerülő megoldásokat.

    Samuel Morse, a mindössze két különböző jelet felhasználó kódrendszer megalkotója a világ első Morse-üzenetét 1844-ben külde át a Washington és Baltimore között kihúzott első távíró-vezetéken. A legendás - egyébként a Biliából származó - "Mit művelt Isten?" ("What hath God wrought?") üzenet elküldése egy új korszak kezdetét jelentette, amelyben az információk a világ egyik pontjáról szempillantás alatt juthatnak el a másikra.

  • Az üzenetkódolási techikát később a hadsereg is felhasználta rádiófrekvenciás információ-továbbításban, de manapság már csak megszállott hobbirádiósok kelléktárában szerepel a gyakorlatban, akinek azonban mindeddig nélkülözniük kellett az Internet terjedésével a hétköznapi életben is megjelent speciális szimbólumot. Ők eddig a "@" karaktert leggyakrab-ban annak angol nevéből, az "at"-ből képzett "A.-T-" kóddal jelezték, de a hivatalos bővítést követően végre egységesen, az A és C kombinálásával előálló speciális sorozattal lehet majd azt "le-morse-zni".

    "Kicsit ironikus, hogy az 'at' szócska rövidebb", mondta Rick Lindquist, az American Radio Relay League hírszerkesztője, aki szerint az új jelet rosszul tervezték meg. Az "at" szócska a Morse-kódra fordítva 9 rövid ill. hosszú jellel ábrázolható, az új hivatalos kód azonban ennek majdnem kétszeresével, 17 jellel. "Szerintem az emberek inkább a régi kódot fogják használni", vélekedett Lindquist.

    A rádiósoknak az engedélyük megszerzéséhez szükséges vizsgájukon a hivatalos kódtáblázatot kell használniuk, de a gyakorlatban később sokszor eltérnek ettől.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala