titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Megfejtették a galambposta kódját

Megfejtették a galambposta kódját

  • Egy kanadai férfi azt állítja, hogy megfejtette azt a második világháborús kódolt üzenetet, amelyet korábban egy dél-angliai ház kéményében felfedezett galambtetemen találtak. Az ontariói Peterboroughban élő Gord Young állítólag 17 perc alatt dekódolta az üzenetet, miután rájött, hogy egy általa megörökölt kódkönyv a szükséges kulcs. A férfi szerint az 1944-ből származó üzenet egyszerű első világháborús kódrendszert használt a Normandiában lévő német csapatok állásainak meghatározására. A GCHQ brit titkosszolgálat örömmel szemügyre venné az eredményeket. Az üzenetet rejtő madártetemet egy férfi lelte meg a dél-angliai Surrey grófságban, amikor egy használaton kívüli tűzhelyet tisztított ki a házában. A galamb egyik lábához egy vörösre festett fémdobozt erősítettek, ez tartalmazta a 27 darab ötbetűs csoportból álló üzenetet, amely azonban kifogott Nagy-Britannia legnagyobb elektronikus hírszerző ügynökségének szakemberein.

    A GCHQ továbbra is kitart az álláspontja mellett, miszerint a megfelelő kódkönyvek és a felhasznált kódkulcs hiányában képtelenség feltörni az üzenetet. Az ügynökség szerint a felvetődő megoldásokat sem lehet megerősíteni, és azok, amelyek az eredeti kódkönyv felhasználása nélkül készültek, valószínűleg hibásak.

    Young szerint a problémát túldramatizálják. A férfi a nagybátyja légi megfigyelők által használt könyvét bevetve arra jutott, hogy az üzenetet egy bizonyos William Stott, egy 27 éves őrmester írta, akit Normandiában dobtak le, hogy jelentéseket készítsen a németek állásairól.
    A férfit pár héten belül megölték és holtteste egy normandiai temetőbe került.


  • A háború alatt 250 ezer galamb teljesített szolgálatot, mindegyik madárnak saját azonosító- száma volt. Az üzenetben két azonosító is szerepel, ami azt jelenti, hogy a férfi két madarat küldhetett ugyanazzal a szöveggel, hogy biztosítsa a levél megérkezését. Stott egy első világháborús kiképzőtől, egy korábbi tüzérfigyelőtől tanult - magyarázta Young, aki szerint
    a serjeant (őrmester) szó brit hadseregben használatos betűzéséből azonnal rá lehet jönni,
    hogy a szöveg az első világháborúban használt kódokhoz hasonlít.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala