titkosítás, kódolás
rejtjelező / HÍREK / Mégsem sikerült megfejteni a Voynich-kéziratot

Mégsem sikerült megfejteni a Voynich-kéziratot

  • A múlt héten már úgy tűnt, végleg pont kerülhet a Voynich-kézirat megfejtésére, mostanra viszont kiderült, nem teljesen bizonyított a fordítás.

    Alig néhány napja ismét felröppent a hír, hogy sikerült megfejteni az eddig érthetetlen Voynich-kézirat rejtélyét. Azért ismét, mert az elmúlt évtizedekben jó néhány teória látott már napvilágot arról, hogy honnan származhat a szóban forgó írás, és pontosan mit tartalmazhat. Ezek egyikét sem sikerült még kétséget kizáróan bizonyítani.

    Amit eddig biztosan tudni lehet, hogy a kézirat valamikor a 15. században készült, és azt egy lengyel kereskedő, Wilfrid Voynich vásárolta meg 1912-ben. Ennél több nyom azonban nem utal sem a keletkezésének helyére, sem arra, hogy mi állhat az írásban. A bristoli egyetem egyik munkatársa, Gerard Cheshire viszont azzal állt elő nemrég, hogy neki sikerült rájönnie a titok nyitjára.

    Hiába azonban a lelkesedés, a jelek szerint mégsem sikerült megfejteni a rejtélyt – számolt be róla a Gizmodo. Lisa Fagin Davis, az amerikai Medieval Academy ügyvezető igazgatója szerint a protoromán nyelv nem lehet a megoldás kulcsa. Sok évvel ezelőtt ugyanis megpróbálta reprodukálni a Cheshire által elért eredményt, de nem sikerült.

  • Sorry, folks, "proto-Romance language" is not a thing. This is just more aspirational, circular, self-fulfilling nonsense.
    — Lisa Fagin Davis (@lisafdavis) 2019. május 15.

    I tried several years ago to reproduce Cheshire's #Voynich results, because initially I was intrigued. But when you apply his Roman-letter substitutions and then try to translate the result, you have no choice but to be subjective. It's gibberish. The methodology falls apart.
    — Lisa Fagin Davis (@lisafdavis) 2019. május 17.

    Eközben Greg Kondrak, az Alberta Egyetem kutatója szerint korábban sokan megpróbálták már megfejteni az írást, de azok a munkák egymással is csak ritkán vannak összhangban.

    Az éles kritikák arra késztették a Bristol Egyetemet, hogy visszavonják a korábban kiadott sajtóközleményt. Mint írják, mindezt azért tették, hogy a felmerült kétségek miatt további vizsgálatokat lehessen lefolytatni.

    Hogy akkor miért adták ki mégis a közleményt? Ennek több oka is lehet. Egyfelől a különböző papírokat még visszavonhatják és átdolgozhatják, ebben nincs különösebb meglepő fordulat. A sajtó viszont gyakran kap fel olyan címmel egy-egy témát, aminek egyébként nem biztos, hogy utánajárt.

    Az eredeti cikk megtekintése

Speciális
ajánlataink

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala