titkosítás, kódolás
rejtjelező / Morse kód ismertető

Morse kód ismertető

  • Samuel F. B. Morse Nevét Samuel F. B. Morse-ról (1791-1872) kapta. Találmányát 1837-ban szabadal- maztatta, azonban először 1844. májusában létesítettek vele nagytávolságú kapcso- latot Washington és Baltimore városok között. A betűk, számok és egyéb speciális karakterek két különböző jel (. és -) sorozatából állnak.

    Ha a "." jel időtartalmát 1 egységnek vesszük, akkor a "-" ideje 3 egység. A jelek között 1, a szavakat alkotó karakterek között 3, a szavak között pedig 7 egységnyi szünetet kell tartani a távíróval való küldése esetén.

    Samuel F. B. Morse A kódkészlet kialakításánál Morse figyelembe vette az angol nyelvű üzenetekben előforduló betűk gyakoriságát, így a leggyakoribb betűnek (e) adta a leggyorsabban leadható kódot, és így tovább.

    A talán legismertebb morse jelsorozat a "... --- ...", ami az S, O és S betűknek felel meg (SOS). Ez egy nemzetközi vészjelzési forma (1906-ban nyilvánították annak), amit a világ számos helyén használnak és megértenek. A Morse kódot ezen kívül manapság csupán a rádióamatőr szolgálatokban használják.

Speciális
ajánlataink

Ha szeretnéd internet kap- csolat nélkül is rejtjelezni szöveget, akkor letöltheted
a számítógépedre:

Rejtjelező v2.2 letöltése

A fájl mérete 13,7 MB és
csak Windows operácios rendszeren futtatható.

Az évek alatt több mint
51 000 (!) alkalommal
töltötték le a szoftvert.

Olvasd el a Chip maga-
zin "Személyes adataink biztonsága" című írását.

Cikk letöltése

A fájl mérete 8,1 MB és
pdf olvasó szükséges a megtekintéséhez.

Szabó Gergő webfejlesztő
Szabó Gergő fotóoldala